Under förra veckan rapporterades 2 165 covidfall i Sverige. Med eftersläpningar borträknade innebär det en ökning med nästan 40 procent sedan veckan tidigare.
– Det är en ganska stor ökning, den största vi sett i närtid, säger Britta Björkholm.
13 procent av de 16 200 personer som testade sig hade smittats av viruset, även det en ökning.
– Vi har en begränsad testning, men vi tror ändå att vi kan få en indikation på fluktuationerna i smittspridningen i samhället, säger Britta Björkholm.
Foto: Duygu Getiren/TT
Folkhälsomyndigheten tror att den tilltagande smittspridningen drivs av BA.5, en undervariant till omikronviruset.
– Vi ser en tydlig ökning av undervarianten, som visat sig spridas snabbt i andra europeiska länder. Den är sannolikt en faktor bakom ökningen och verkar kunna ta sig igenom immunförsvaret.
Vaccinet och skydd efter tidigare infektioner verkar inte ge ett särskilt bra skydd mot att smittas, enligt FHM. Mot allvarlig sjukdom ser det däremot bättre ut.
– Vi har fortfarande lite data, men ingenting pekar på att vaccinet inte skyddar mot svår sjukdom och död. Än så länge har vi inte sett någon ökning i antalet allvarliga fall, även om det finns risk att det blir en viss sådan ökning framöver.
Inför midsommarhelgen är det svårt att förutspå hur smittspridningen kommer att utveckla sig, enligt Britta Björkholm.
– Tidigare år har sommarvädret och beteendemönstret under sommaren hjälpt till att dämpa smittspridningen. Folk träffas mer ute och luftvägsinfektioner sprids som mest på vintern. Men vi vill ändå uppmana alla dels att vaccinera sig, dels att hålla sig hemma från firanden om man har covidliknande symtom.
Liknande uppmaningar kommer från Region Blekinge.
– Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer. Avstå om du känner dig det minsta förkyld, skriver smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.
Läs mer:
Covid femte vanligaste dödsorsaken i fjol
Liten minskning av antalet covidpatienter i Stockholm
Källa: Dagens Nyheter