”Paradiset” (1994)
Övers. Helena Hansson
Celanders förlag (2012)
Tolvårige Yusuf säljs som slav till en handelsman för att betala sin fars skulder. Snart börjar han dock göra sig oumbärlig. Det är tidigt 1900-tal i Tanzania, men Abdulrazak Gurnah hämtar inspiration från den bibliska berättelsen om Josef i Egypten – Josef som stiger i rang till att bli faraos förtrogne. Kring Yusuf virvlar den östafrikanska hamnstadens gryta av religioner, etniciteter och klassklyftor, och han blir alltmer rotlös i det komplicerade samhällets olika konfrontationer.
”Den sista gåvan” (2011)
Övers. Helena Hansson
Celanders förlag (2014)
”Jag är en apa från Afrika”, säger Abbas avfärdande när hans två barn frågar honom var han kommer ifrån. Han och hans familj bor i England och lever ett brittiskt medelklassliv. Han arbetar som mekaniker, hans hustru på ett sjukhus. Men så drabbas Abbas av en stroke som får honom att tänka över sitt liv och den livsversion han lever i. Han börjar berätta om hur och varför han som ung lämnade Zanzibar. Gurnahs åttonde roman handlar om exil, migration och längtan efter att få höra till.
”Memory of departure” (1987)
Bloomsbury
Abdulrazak Gurnahs debutroman är en förhållandevis kort men mycket mörk och brutal skildring av en tonårig pojke i en fattig östafrikansk kuststad. Hans familj är gravt dysfunktionell och hans omgivning präglas av våld, konflikter och desperation. Men så lämnar han sin familj och flyttar till en släkting i Nairobi, där vyerna öppnar sig. Gurnah skapar i och med denna uppväxtskildring en grund för sitt författarskap, då han på ett högre plan diskuterar hur de forna kolonialmakterna ska kunna bryta de gamla mönstren och hitta en ny identitet.
”Gravel heart” (2017)
Bloomsbury
Zanzibar på 1970-talet. Sjuårige Salims far överger familjen och flyttar in i ett litet hyresrum i en annan del av staden. Han kommer aldrig mer att återvända. Hur kommer allt detta sig? Familjegåtan fortsätter plåga Salim även som vuxen, när han etablerat sig i England. Som så ofta hos Abdulrazak Gurnah handlar det om rotlöshet i exilen och om att fylla i det förflutnas oskrivna blad. Titeln kommer från Shakespeares komedi ”Lika för lika”: en fingervisning om hur Gurnah strävar efter att finna det universella över gränserna.
”Afterlives” (2020)
Bloomsbury
Abdulrazak Gurnahs senaste roman utspelar sig i 1900-talets början, när de olika kolonialmakterna – Tyskland, England, Belgien – sliter sönder och sinsemellan delar upp den afrikanska kontinenten. Ideliga lokala uppror och Första världskriget bidrar till kaoset. På flera sätt kan ”Afterlives” läsas som en fortsättning på romanen ”Paradiset”, bland annat tar den nya romanen vid kronologiskt där den äldre slutade. Som vanligt skildras de stora skeendena genom individer – i detta fall Hamza och syskonen Ilyas och Afiya.
Källa: Dagens Nyheter