Volgens VNO-NCW en MKB Nederland verwachten veel werkgevers dat het op de werkplek ook nooit meer zo druk zal worden als vroeger. De meeste werkgevers denken dat medewerkers 40 procent van de tijd zullen thuiswerken en 60 procent op het bedrijf. Bedrijven die denken dat meer dan de helft van het werk thuis zal gebeuren, zijn in de minderheid.
Vergaderingen, creatieve processen en de sociale cohesie binnen een bedrijf zijn belangrijke redenen voor bedrijven om meer mensen naar het kantoor of de werkplek te laten komen.
Bedrijven die met de werkgeverskoepels spraken, noemden dat zelfs vaker als reden dan werk dat enkel op de locatie kan: 71 procent van de werkgevers noemt de sociale cohesie als reden om fysiek op locatie te werken, tegen 54 procent van de werkgevers die werk noemt dat per se op locatie moet gebeuren.
Werk-privébalans
Thuiswerken heeft ook voordelen, constateert de werkgeverskoepel. Werkgevers noemen een betere werk-privébalans en betere concentratie als belangrijke voordelen. Ook vinden medewerkers het fijn. Besparen op reiskosten speelt volgens bedrijven nauwelijks een rol.
Dat het toch zo druk is op de weg, komt niet alleen door het slechte weer en de afsluiting van de A12. “Heel veel mensen zijn tijdens de coronacrisis overgestapt van de trein naar de auto”, zegt Dennis Mooij van de ANWB. De treinen zijn weliswaar weer veel voller dan in het begin van de coronacrisis, maar veel werknemers die voorheen de trein namen, kiezen nog steeds voor de auto.
Bron: NOS