Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) ja Ruotsin poliisiliitto (Polisförbundet) ottavat yhteisesti kantaa uuteen valtiosopimukseen, jota ollaan solmimassa Suomen ja Ruotsin välille. Rajat ylittävää poliisitoimintaa koskeva sopimus on poliisijärjestöjen mukaan epäselvä ja ylimalkainen.
Järjestöjen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat tässä kuussa solmimassa valtiosopimuksen, joka mahdollistaa Pohjois-Suomen raja-alueilla poliisipartioiden siirtymisen toisen valtion puolelle suorittamaan tehtävää, johon liittyy henkeen tai terveyteen kohdistuva vakava uhka.
SPJL:n puheenjohtajan Jonne Rinteen ja Polisförbundetin puheenjohtajan Lena Nitzin mukaan uusi valtiosopimus ”eroaa merkittävästi nykyisestä ennalta suunnitellusta yhteistyöstä, jossa toimitaan vastaanottavan valtion virkamiesten johdolla ja läsnä ollessa”.
”Uuden valtiosopimuksen myötä poliisipartio voi jatkossa ilman vastaanottavan valtion pyyntöä siirtyä toisen valtion puolelle suorittamaan tehtävää tilanteessa, jossa kyse on henkeen ja terveyteen kohdistuvasta vakavasta uhkasta”, yhteiskannanotossa todetaan.
SPJL ja Polisförbundet haluavat yhteisellä kannanotolla ilmaista huolensa valtiosopimuksen myötä vastaan tulevista ongelmista liittyen muun muassa ”tarvittaviin voimavaroihin ja yhteistyöhön osallistuvien poliisien valmiuksiin sekä vastuu-, oikeusturva- ja työturvallisuuskysymyksiin”.
”Valtiosopimus jättää epäselväksi käytännön toimintaan liittyviä keskeisiä johtamis- ja vastuukysymyksiä sekä koulutukseen, osaamiseen, oikeusturvaan ja työturvallisuuteen liittyviä seikkoja”, Rinne ja Nitz sanovat.
Rinne ja Nitz ovat huolissaan niin kansalaisten kuin poliisienkin oikeusturvan toteutumisesta uudenlaisessa rajat ylittävässä poliisitoiminnassa.
”Korkean riskin tehtäviin tulee sisältymään kiinniottoja ja voimakeinojen käyttöä, joista seuraa jälkiselvittelyjä. Näihin tilanteisiin ei ole riittävästi varauduttu”, kannanotossa todetaan.
”Korkean riskin operaatioissa poliisimiehen oikeusturva korostuu. Sopimukseen sisällytetty työnantajan vastuu ei ole riittävä tae poliisimiehen oikeusturvan ja työturvallisuuden kannalta.”
SPJL:n Jonne Rinne suhtautuu epäilevästi myös ”ympäripyöreisiin lupauksiin tarvittavan koulutuksen järjestämisestä”. Valtiosopimuksen mukaan kumpikin osapuoli vastaa omien poliisivoimiensa kouluttamisesta.
”Tällainen ad hoc -pohjalta tapahtuva rajat ylittävä yhteistyö vaatisi erinomaista kielitaitoa ja syvällistä toisen valtion lainsäädännön ja toimintatapojen tuntemusta. Koulutus olisi aikaa vievää ja vaativaa. Kuinka se onnistuisi, kun Suomen poliisin täydennyskoulutustarpeisiin ei aina voida vastata riittävällä tasolla”, Rinne kysyy tiedotteessa.
Poliisivoimien yhteistyötä syvennetään uudella valtiosopimuksella raja-alueella Suomen puolella Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kunnissa sekä Ruotsin puolella Haparandan, Kirunan, Pajalan ja Övertorneån kunnissa.
Poliisijärjestöt haluavat kiinnittää huomiota poliisin niukkoihin voimavaroihin rajan molemmin puolin. Sopimuksen toivotaan tuovan helpotusta pohjoisen resurssivajeeseen ja harvaanasutun alueen pitkiin vasteaikoihin.
”Suomen puolella sopimuksen kattamalla alueella poliisipartioita on enemmän kuin Ruotsin puolella. Näin ollen on selvää, että toteutuessaan yhteistyö tarkoittaisi käytännössä Suomen poliisipartioiden käyttöä Ruotsin puolella”, kannanotossa todetaan.
Järjestöt korostavat, että Suomen ja Ruotsin poliisivoimien yhteistyö raja-alueella on aktiivista ja hyvää. Yhteistyötä tehdään nykyisinkin muun muassa tietojenvaihdossa, ennalta estävässä toiminnassa ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidossa sekä rikosten esitutkinnassa.
”Korostamme, että toimiva yhteistyö on molempien maiden poliisivoimille tärkeää. Pidämme kuitenkin tärkeänä, että poliisimiehen oikeusturva, vakuutusturva- ja työturvallisuuskysymykset ratkaistaan etukäteen, ennen sopimuksen voimaan astumista”, kannanotossa vedotaan.
Lähde: Uusi Suomi