Talouskomissaari Paolo Gentiloni julkisti tiistaina EU-maiden valtiovarainministerien Ecofin-kokouksen jälkeen velkakurineuvottelujen aikataulun. Neuvottelut alkavat tiistaina 19. lokakuuta, jolloin Euroopan komissio julkistaa niitä koskevan mietintönsä.
Gentilonin mukaan mietinnössä otetaan kantaa myös koronakriisin vaikutuksiin.
”Emme voi vain palata keskusteluun, jota on käyty kymmenen viime vuoden ajan, sillä jotain, eli koronapandemia, tapahtui. Meidän on opittava pandemian aiheuttamasta talouskriisistä ja meillä on haasteena myös ilmastonmuutos. Näistä syistä tuleva keskustelu käsittelee paitsi sääntöjä, myös Euroopan talouden tulevaisuutta”, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan tiistaina.
Gentilonin mukaan komissio tekee varsinaisen esityksensä uusista säännöistä ensi vuonna. Uudet säännöt on määrä ottaa käyttöön vuoden 2023 alusta.
Kasvu- ja vakaussopimuksessa määritellyt velka- ja budjettikurirajat, jotka rajaavat valtionvelan 60 prosenttiin ja budjettialijäämän 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta, ovat vielä ensi vuoden ajan tauolla koronapandemian takia. Koronapandemia ja sen aiheuttama talouskriisi ovat kasvattaneet valtionvelkaa kaikissa EU-maissa. Euroopan keskuspankin EKP:n mukaan vuonna 2020 julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen nousi euroalueella 14 prosenttiyksikköä 100 prosenttiin.
Gentiloni on aikaisemmin linjannut, että uusilla säännöillä on estettävä yksityisen investointien määrän lasku ja samalla rohkaistava julkisia investointeja. Toiseksi velkakatto on komissaarin mukaan muokattava realistisemmaksi kuin mitä se aikaisemmassa sopimuksessa on.
Moni EU maa on ottanut jo selkeän kannan tuleviin neuvotteluihin. Italia vaatii sääntöjen muuttamista ja Ranska on asettanut vanhaan budjettikuriin paluun ehdoksi yhteisvelan. Suomi on mukana kahdeksan EU-maan kannanotossa jossa puolustetaan EU:n nykyisiä julkisen talouden velka- ja alijäämäsääntöjä.
Lähde: Uusi Suomi