”Nu hvor skolen er gratis, ved jeg, at jeg har midlerne til at nå mine mål. Det giver mig mulighed for at blive chauffør, pilot, eller hvem ved, måske endda republikkens præsident”. Sådan siger folkeskoleelev Kandindi Kengela i et interview med Verdensbanken. Han er kun fem år gammel, men bag hans øjne brænder store drømme om fremtiden – drømme, som nu er et skridt tættere på at blive virkelige.
For i september 2019 gjorde DR Congo nemlig grundskolen gratis for alle børn. Siden er Kandindi og over 2,5 millioner flere børn kommet i skole.
”Gratis uddannelse gør en enorm stor forskel for børnenes fremtidsudsigter. Det åbner dørene for, at børnene får et bedre liv, men er også vejen til at forandre samfundet omkring dem,” vurderer Kira Boe, der er uddannelsesekspert i nødhjælpsorganisationen Oxfam Ibis, der arbejder med udviklingsbistand i mere end 90 lande over hele verden.
23 millioner kan komme ud af fattigdom
Selvom Kandindis mor ønskede en bedre fremtid for sine børn, var hun så fattig, at valget stod mellem at give sine børn mad eller betale for deres skole. DR Congo rummer verdens tredjestørste befolkning af fattige, og tre ud af fire congolesere, svarende til 60 millioner mennesker, levede i 2018 under den internationale fattigdomsgrænse på 1,90 dollars om dagen.
Og der er god grund til at investere i uddannelse. ”Et barns fremtidige indtægter stiger globalt set med omkring 10 procent for hver års uddannelse de får – for piger kan det være helt op mod 20 procent,” fortæller Kira Boe. Faktisk vurderer Verdensbanken, at de 2,5 millioner flere congolesiske børn, som nu kommer i skole, ligefrem kan løfte 23 millioner congolesere ud af fattigdom inden 2050.
Tidligere kostede et barns skolegang i gennemsnit cirka 400 kroner om året – og for 64 procent af congoleserne var det den største hindring for at sende deres børn i skole i 2018.
”Det gav en ulighed i forhold til adgang til undervisning, hvor de allerfattigste ikke kunne sende deres børn i skole. Det går ud over muligheden for social mobilitet,” fortæller Karen Lauterbach, der er lektor på center for Afrika studier på Københavns Universitet.
Kilde: Verdens Bedste Nyheder